HUM (kleinste Stadt der Welt) in Istrien - Luftaufnahme mit Kirche + Steinhäuser

Hum

najmanji grad na svijetu sa samo 30 stanovnika prema popisu stanovništva iz 2011 nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta. Gradić je poznat po svojoj Aleji glagoljaša koja predstavlja turističku i kulturnu znamenitost u sjevernoj Istri, a čini je serija od 11 spomenika postavljenih između istarskih gradića Roča i Huma, u čast prvom slavenskom pismu glagoljici. Hum je svoj današnji izgled dobio već u srednjem vijeku, u XI. stoljeću, dok Humska vrata, kroz koja ulazimo u grad, ujedno predstavljaju i posljednji spomenik Aleje glagoljaša.

Nacionalni park Brijuni

predstavlja jedan od istinskih istarskih dragulja, a nalazi se gotovo na samom sjeverozapadnom izlazu iz pulske luke. Skupinu otoka čine dva veća otoka, Veli i Mali Brijun, te 12 otočića. 1947. godine otočje postaje službena ljetna rezidencija Josipa Broza Tita i to ostaje do njegove smrti 1980. godine, a 1983. godine postaje zaštićeno i ima status nacionalnog parka.

© www.np-brijuni.hr
© www.postojnska-jama.eu

Postojnska jama

predstavlja najpoznatiju jamu i jedan od najvećih krških spomenika na svijetu. Najpoznatiji i ujedno najatraktivniji stanovnik Postojnske jame svakako je Proteus anguinus, odnosno čovječja ribica, prilagođena životu u tami.